Навигация
GDPR > Bod odůvodnění 26
Скачать в PDF

Bod odůvodnění 26

(26) Zásady ochrany údajů by se měly uplatňovat na všechny informace týkající se identifikované nebo identifikovatelné fyzické osoby.

Osobní údaje, na něž byla uplatněna pseudonymizace a jež by mohly být přiřazeny fyzické osobě na základě dodatečných informací, by měly být považovány za informace o identifikovatelné fyzické osobě.

Při určování, zda je fyzická osoba identifikovatelná, by se mělo přihlédnout ke všem prostředkům, jako je například výběr vyčleněním, o nichž lze rozumně předpokládat, že je správce nebo jiná osoba použijí pro přímou či nepřímou identifikaci dané fyzické osoby.

Ke stanovení toho, zda lze rozumně předpokládat použití prostředků k identifikaci fyzické osoby, by měly být vzaty v úvahu všechny objektivní faktory, jako jsou náklady a čas, které si identifikace vyžádá, s přihlédnutím k technologii dostupné v době zpracování i k technologickému rozvoji.

Zásady ochrany osobních údajů by se proto neměly vztahovat na anonymní informace, totiž informace, které se netýkají identifikované či identifikovatelné fyzické osoby, ani na osobní údaje anonymizované tak, že subjekt údajů není nebo již přestal být identifikovatelným.

Toto nařízení se tedy netýká zpracování těchto anonymních informací, včetně zpracování pro statistické nebo výzkumné účely.

Комментарий эксперта Соответствующие статьи Руководство и прецедентное право Оставить комментарий
Комментарий эксперта

Анонимизацию не следует путать с обезличивании в значении, принятом в Российской федерации. В соответствии со ст.3 Федерального закона от 27.07.2006 N 152-ФЗ «О персональных данных» (ред. от 31.12.2017) «обезличивание персональных данных — действия, в результате которых становится невозможным без использования дополнительной информации определить принадлежность персональных данных конкретному субъекту персональных данных» (Выделение мое — СВ). Анонимизация по GDPR подразумевает невозможность установить личность индивида даже при наличии дополнительных сведений. Например, если вы не можете узнать человека по фотографии, но у вас есть Интернет и доступ к поиску по картинкам Google, то данное изображение представляет собой не анонимную, а псевдонимную информацию.


для доступа к полному тексту

Автор
Siarhei Varankevich
Сергей Воронкевич CIPP/E, CIPM, CIPT, MBA, FIP
FIP_IAPP
Сооснователь и директор DPO LLC. Тренер и ведущий консультант
Соответствующие статьи Руководство и прецедентное право Оставить комментарий
[js-disqus]