Navigacija
SUVP (GDPR) > Съображение 116
Prenos PDF

Съображение 116

(116) Трансграничното движение на лични данни извън Съюза може да увеличи риска физическите лица да не могат да упражнят правата на защита на данните, по-специално да се защитят срещу неправомерна употреба или разкриване на тези данни.

В същото време надзорните органи могат да бъдат изправени пред невъзможността да разглеждат жалби или да провеждат разследвания, свързани с дейности, извършвани извън техните граници.

Техните усилия за сътрудничество в трансграничния контекст могат да бъдат възпрепятствани и от недостатъчни правомощия за предотвратяване или защита, различаващи се правни режими, както и от практически пречки като ограничения на ресурсите.

Ето защо е необходимо да се насърчава по-тясното сътрудничество между надзорните органи по защита на данните, за им се помогне да обменят информация и да извършват разследвания съвместно със своите международни партньори.

За целите на разработването на механизми за международно сътрудничество, улесняващи и осигуряващи международна взаимопомощ при прилагането на законодателство за защита на личните данни, Комисията и надзорните органи следва да обменят информация и да си сътрудничат в дейностите по упражняването на техните правомощия с компетентните органи в трети държави на реципрочна основа и в съответствие с настоящия регламент.